Delicious facebook RSS ارسال به دوستان ذخیره خروجی XML خروجی PDF
تاریخ انتشار : 21 بهمن 1391 12:15

انقلاب اسلامي، عقلانيت و رسانه ملي

احمد اسفنديار پژوهشگر و مدیر اطلاع رسانی مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما در یاداشت "انقلاب اسلامي، عقلانيت و رسانه ملي" به رویکرد رسانه ملی در خصوص انقلاب اسلامی پرداخته است.

انقلاب اسلامي ايران به يقين نقطه عطفي در تاريخ حركت هاي انقلابي در جهان اسلام به شمار مي آيد و در اين عرصه از جايگاه ويژه اي برخوردار است. نظامي كه با پيروزي، سياست پيشگان دنيا را متحير ساخت و بر اين باور غلط كه اسلام نمي تواند به عنوان مكتبي حركت آفرين محسوب گردد، خط بطلان كشيد و الگوي تمام عيار براي آزادي خواهان جهان شد.
جمهوري اسلامي ايران يكي از درخشان ترين صفحات تاريخ اسلام در عصر حاضر است كه از اسلام الهام گرفته است. محتوا و عصاره اين حركت از نظر فكري و ايدئولوژيك اسلام اصيل بوده و تنها انقلاب ديني قرن بيستم به مفهوم واقعي آن است كه با نام اسلام و به رهبري يك شخص ديني آگاه، حركتي فرهنگي، سياسي و اجتماعي را به سرانجام رسانيد.

سي امين سالگرد انقلاب اسلامي فرصت مناسبي براي رسانه ملي به ويژه تلويزيون است تا با توجه به دامنه فراگيرتر مخاطبينش به نسبت ديگر رسانه ها با مروري بر ويژگي ها و دستاوردهاي سه دهه انقلاب اسلامي در عرصه هاي مختلف و ارائه برنامه هايي مبتني بر نگرش عقلاني و برخوردار از محتواي غني، رسالت و وظيفه سنگين ترش را به سرانجام برساند.

تلويزيون به عنوان رسانه اي ديداري و شنيداري، به عنوان ويتريني از انديشه هاي انقلاب به نظر مي رسد و جايگاه و اهميتي بس فراوان دارد كه بالطبع مورد توجه همه مخاطبان، چه خارجي و داخلي است. ازاين رو، رسانه ملي حركت بر روي تار مو را هر ساله تجربه مي كند و درايت در امر برنامه سازي در اين برهه خاطره آفرين از سال براي همه ايرانيان و البته جهانيان، توجهي مضاعف مي طلبد. طبيعي است انقلاب اسلامي از جنبه هاي مختلف تاريخي، احساسي، عقلاني و... قابل بررسي و توجه است كه بعضاً برخي از جنبه هاي مهم از ديد دست اندركاران و برنامه سازان مهجور مي ماند و يا موردغفلت قرار مي گيرد و اين امر سبب مي شود توجه به جريانات احساسي رويكرد عمده رسانه ملي شود. هر چند پخش تصاوير آرشيوي از راهپيمايي ها و وقايع پرالتهاب و آموزنده سال هاي آغازين انقلاب، در دهه فجر و از شبكه هاي مختلف تلويزيوني براي مخاطبان به ويژه نسل جوان جذاب است و مخاطب را از گذشته خويش و روزهاي سختي كه انقلاب پشت سرگذاشته آگاه مي سازد ولي پخش مكرر چنين برنامه هايي به تنهايي نمي تواند تبيين كننده و جواب گوي فرهنگ عظيم انقلاب، آن هم براي نسل پس از انقلاب باشد. مناسب است كه علاوه بر ورق زدن خاطرات كه از يك جذابيت ذاتي مناسب با حس كنجكاوري مخاطب برخورداراست، تمهيدي نيز انديشيده شود كه در برنامه هاي مختلف، آشنايي با آرمان هاي انقلاب و عقلانيتِ موجود در حركت خودجوش و انقلابي مردم ايران دستمايه آثار متعدد به نمايش درآمده در اين برهه حساس از سال قرار گيرد. غرض تنها برگزاري ميزگردهاي متنوع ازلحاظ صحنه پردازي يا حضور افراد و شخصيت هاي گوناگون نيست، هر چند كه اين موارد نيز خود وجهي از حضور رسانه اي است ولي سال هاست كه جاي تلاش جدي و در خور تحسين در برنامه هاي داستاني با موضوع انقلاب خالي است. از ياد نبريم كه بستر داستان به اذعان بسياري از كارشناسان بستر و محملي بسيار مناسب جهت به نمايش گذاشتن ارزش ها، آرمان ها و حتي سياست هاي رايج نظام و بالطبع ملت است به شرط آن كه تلاش شود محتوا در لفافه و در بستر لايه هاي زيرين به مخاطب عرضه گردد.
به هر حال چيزي كه دربه تصوير كشيدن انقلاب اسلامي بسيار مهم و مورد نياز جامعه كنوني است، فرهنگ سازي درباره ايدئولوژي و فلسفه انقلاب اسلامي است. رسانه بايستي با توليد برنامه هايي در اين خصوص در قالب هاي مختلف به تبيين و تحكيم موقعيت انقلاب و اشاعه شاخصه هايي كه ملهم از نص قرآن و سيره اهل بيت(ع) بوده و وجوه اصلي تمايز با ديگر انقلاب ها و شاكله انقلاب اسلامي هستند، بپردازد و به عنوان آموزه هاي عيني از بطن اين انقلاب در منظر مخاطبان قرار دهد. اگر مديران و هنرمندان اين رسانه بتوانند به نيكي از عهده چنين رسالت خطيري برآيند، جايگاه انقلاب اسلامي بيش از پيش در مرأي و منظر مسلمانان و غيرمسلمانان جهان، قرار خواهد گرفت و آن گاه مي توان مدعي شد كه انقلاب اسلامي به يكي از آرمان هاي خويش نزديك شده است.